Δευτέρα 26 Μαΐου 2014

Η ΑΓΓΕΙΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΤΕΧΝΗ

Αγγειοπλαστική είναι η τέχνη του αγγειοπλάστη, μία από τις παλαιότερες και πλέον διαδεδομένες διακοσμητικές τέχνες. Αντικείμενό της είναι η παραγωγή προϊόντων από πηλό που ψήνεται σε υψηλές θερμοκρασίες για να γίνει σκληρός και ανθεκτικός.
                                                                                                      


Ιστορία
Τα πρώτα αγγεία τα οποία ήταν πέτρινα εμφανίστηκαν στις αρχές της νεολιθικής εποχής, πολύ γρήγορα όμως άρχισε η κατασκευή αγγείων από πηλό. Η χρήση τους επεκτάθηκε σε όλους τους προϊστορικούς λαούς καθώς η ευκολία με την οποία πλάθεται ο πηλός επέτρεπε την κατασκευή αγγείων με σύνθετη μορφή, όπως για παράδειγμα ο αμφορέας. Μεγάλη ώθηση στην αγγειοπλαστική έδωσε η επινόηση του κεραμικού τροχού, ο οποίος παρείχε τη δυνατότητα μαζικής παραγωγής αγγείων.  Περιώνυμα για τη λεπτότητα των τοιχωμάτων τους και τις αγγειογραφίες τους είναι αυτά της μινωικής εποχής, επίσης γνωστά είναι τα κυκλαδικά, τα θεσσαλικά, τα κυπριακά και τα μυκηναϊκά.
                       


Το Icheon είναι ένα χωρίο νοτιοανατολικά της Σεούλ στην Κορέα, με ιστορία άνω των 5000 ετών στην αγγειοπλαστική. Εδώ ο Lee Ηyuang Gu μας κάνει μια επίδειξη της παραδοσιακής αυτής τέχνης.