Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2016

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΤΟΥ ΕΥΓΕΝΙΟΥ ΤΡΙΒΙΖΑ


Οι τρεις μικρότερες τάξεις του σχολείου μας (Α΄, Β΄ και Γ΄) επισκέφτηκαν το Θεματικό πάρκο «Οι Μυστικοί Κόσμοι του Ευγένιου Τριβιζά».

Μέσα από τα εντυπωσιακά παραμυθένια σκηνικά ζωντάνεψαν μπροστά στα μάτια των παιδιών οι ήρωες των πιο γνωστών παραμυθιών του Ευγένιου Τριβιζά.



«Οι Μυστικοί Κόσμοι του Ευγένιου Τριβιζά» αποτελούν μια μοναδική συνεργασία με τον κοσμαγάπητο ποιητή παραμυθιών, με αποτέλεσμα ένα φαντασμαγορικό, θεματικό πάρκο, ευρωπαϊκών προδιαγραφών, το οποίο έχει αναπτυχθεί στο περίπτερο 1 του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης. Το πάρκο έχει αντλήσει την έμπνευσή του από τα δημοφιλέστερα παραμύθια και τους γνωστότερους ήρωες του διεθνώς καταξιωμένου, Έλληνα δημιουργού. Για την υλοποίηση του πάρκου έχουν υιοθετηθεί υψηλά εκπαιδευτικά στάνταρ και συνυπάρχει ο έντονος διαδραστικός, αλλά και ψυχαγωγικός χαρακτήρας.








Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2016

28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 - ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ "ΟΧΙ"

Κινούμενη Ελληνική Σημαία
 Λίγο μετά τις 3 τα ξημερώματα της 28 Οκτωβρίου του 1940 η τότε Ιταλική Κυβέρνηση απέστειλε στην Ελλάδα τελεσίγραφο, δια του Ιταλού Πρέσβη στην Αθήνα Εμανουέλε Γκράτσι, ο οποίος και το επέδωσε ιδιόχειρα στον Ιωάννη Μεταξά, στην οικία του δεύτερου, στην Κηφισιά, με το οποίο και απαιτούσε την ελεύθερη διέλευση του Ιταλικού στρατού από την Ελληνοαλβανική μεθόριο προκειμένου στη συνέχεια να καταλάβει κάποια στρατηγικά σημεία του Βασιλείου της Ελλάδος, (λιμένες, αεροδρόμια κλπ.), για ανάγκες ανεφοδιασμού και άλλων διευκολύνσεών του, στη μετέπειτα προώθησή του στην Αφρική.

Μετά την ανάγνωση του κειμένου ο Μεταξάς έστρεψε το βλέμμα του στον Ιταλό Πρέσβη και του απάντησε στα γαλλικά (επίσημη διπλωματική γλώσσα) την ιστορική φράση: «Alors, c'est la guerre», (προφέρεται από τα γαλλικά, αλόρ, σε λα γκερ, δηλαδή, Λοιπόν, αυτό σημαίνει πόλεμο), εκδηλώνοντας έτσι την αρνητική θέση επί των ιταμών ιταλικών αιτημάτων.

O ίδιος ο Γκράτσι στα απομνημονεύματά του, που εξέδωσε το 1945, περιγράφει τη σκηνή:
«Έχω εντολή κ. πρωθυπουργέ να σας κάνω μία ανακοίνωση και του έδωσα το έγγραφο. Παρακολούθησα την συγκίνηση εις τα χέρια και εις τα μάτια του. Με σταθερή φωνή και βλέποντάς με κατάματα ο Μεταξάς μου είπε: "Αυτό σημαίνει πόλεμο". Του απήντησα ότι αυτό θα μπορούσε να αποφευχθεί. Μου απήντησε ΟΧΙ. Του πρόσθεσα ότι αν ο στρατηγός Παπάγος..., ο Μεταξάς με διέκοψε και μου είπε: ΟΧΙ! Έφυγα υποκλινόμενος με τον βαθύτερο σεβασμό, προ του γέροντος αυτού, που προτίμησε την θυσία αντί της υποδουλώσεως».

Ο Μεταξάς εκείνη τη στιγμή είχε εκφράσει το ελληνικό λαϊκό συναίσθημα, την άρνηση της υποταγής, και αυτή η άρνηση πέρασε στον τότε ελληνικό δημοσιογραφικό τύπο με την λέξη «ΟΧΙ». Σημειώνεται πως αυτούσια η λέξη «ΟΧΙ» παρουσιάσθηκε για πρώτη φορά ως τίτλος στο κύριο άρθρο της εφημερίδας «Ελληνικό Μέλλον» του Ν. Π. Ευστρατίου στις 30 Οκτωβρίου του 1940.

Στις 5 και μισή τα ξημερώματα, ξεκίνησε ο Ελληνοϊταλικός Πόλεμος με την αιφνιδιαστική εισβολή (το τελεσίγραφο όριζε ότι η επίθεση θα ξεκινούσε στις 6 π.μ.) των ιταλικών στρατευμάτων στην Ήπειρο, οπότε η Ελλάδα αμυνόμενη εισήλθε στον πόλεμο.

Αξιωματικοί και απλοί στρατιώτες έκαναν κάτι παραπάνω από το καθήκον τους όταν απέκρουσαν τον υπέρτερο ιταλικό στρατό και υπέγραψαν μια από τις πρώτες ήττες του Άξονα στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η ελληνική αντίσταση δεν τέλειωσε όμως στο Έπος του 1940, καθώς συνεχίστηκε και στα χρόνια της Κατοχής μετρώντας μερικούς ακόμα θριάμβους σε πείσμα της άνισης κατανομής δυνάμεων.
Οι χιλιάδες αυτοί ήρωες που πολέμησαν για τη λευτεριά και την απελευθέρωση κατόπιν του τόπου έδωσαν και τη ζωή τους ακόμα μη ζητώντας ποτέ αντάλλαγμα. Χρέος μας είναι να τους τιμάμε και να θυμόμαστε πως η λευτεριά δε χαρίζεται, αλλά κερδίζεται με αγώνες και θυσίες.




ΤΙ ΑΦΗΣΑΝ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΠΙΣΩ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


Διαβάστε λοιπόν τι άφησαν πίσω τους οι Γερμανοί της Βέρμαχτ και των SS. Εκτός από τους νοσταλγούς τους:

“Τον Οκτώβριο του 1944 οι Γερμανοί εγκαταλείπουν την Αθήνα, σπεύδουν να ξαναχωθούν τρομαγμένοι, ματωμένοι ως το λαιμό με αίμα ελληνικό, να ξανακρυφτούν στις μαύρες φωλιές τους

Να δούμε τι αφήνουν πίσω τους..

Στην διάρκεια της γερμανικής κατοχής, που κράτησε σαράντα δύο μήνες, πέρασαν από τα γερμανικά εκτελεστικά αποσπάσματα και τουφεκίσθηκαν τριάντα οκτώ χιλιάδες εννιακόσιοι εξήντα Έλληνες (38.960)!

Σκοτώθηκαν από σφαίρες «αδέσποτες» και άλλα στρατιωτικής φύσεως «ατυχήματα» δώδεκα χιλιάδες εκατόν τρεις (12.103).

Σκοτώθηκαν σε μάχες εβδομήντα χιλιάδες (70.000).

Πέθαναν από πείνα σ' ολόκληρη την Ελλάδα περίπου εξακόσιες χιλιάδες, ιδίως νέοι! (600.000).

Πέθαναν προτού γεννηθούν, κατά τη γέννα ή αμέσως μετά τριακόσιες χιλιάδες παιδιά από την ασιτία και τις κακουχίες των μανάδων τους, δηλαδή μία ολόκληρη γενιά (300.000).

Θανατώθηκαν με τρόπο οικτρό σαράντα πέντε χιλιάδες Έλληνες στα γερμανικά στρατόπεδα συγκέντρωσης

Σαράντα πέντε χιλιάδες άνθρωποι, για τους οποίους δεν μίλησε κανείς ποτέ, αφού ήταν Έλληνες, δηλαδή όντα δευτέρας επιλογής (45.000).

Πέθαναν με τρόπο οικτρό επίσης εξήντα χιλιάδες Έλληνες, Εβραίοι το θρήσκευμα, για τους οποίους μίλησαν οι πάντες (60.000).

Φυλακίστηκαν στους σαράντα δύο μήνες κατοχής διακόσιες χιλιάδες Έλληνες, εκ των οποίων οι περισσότεροι πέθαναν στην φυλακή ή αμέσως μετά την απελευθέρωσή τους (200.000).

Προσβλήθηκαν από βαριές ασθένειες , έμειναν δια βίου ανίκανοι πάνω από ένα εκατομμύριο Έλληνες (1.000.000)!

Τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής άδειασαν όλες τις αποθήκες και στην τελευταία γωνιά της χώρας.

Άρπαξαν όλα τα δημητριακά, καπνό, σταφίδα, μπαμπάκι, λάδι, κάθε λογής τρόφιμα και αγαθά.

Κατέστρεψαν αγροτικά μηχανήματα και καλλιέργειες.

Άρπαξαν το 50% των μεγάλων ζώων, βόδια, γελάδια, άλογα, το 30% των μικρών, διέλυσαν την ελληνική κτηνοτροφία.

Κατέστρεψαν τις μεταλλευτικές εγκαταστάσεις, ανατίναξαν ορυχεία, αφάνισαν την βιομηχανία.

Κατέστρεψαν το 80% των σιδηροτροχιών.

Γκρέμισαν γέφυρες, ανατίναξαν σταθμούς και σήραγγες.

Από τις 220 ατμομηχανές των ελληνικών σιδηροδρόμων άφησαν πίσω τους φεύγοντας μόνο τις τριάντα τρεις (33).

Από τα τριακόσια δώδεκα (312) επιβατηγά βαγόνια "βούτηξαν" τα τριακόσια έξι! Άφησαν μόνο έξι (6)!

Από τα 4.544 φορτηγά βαγόνια των ελληνικών σιδηροδρόμων,  άφησαν πίσω τους εξήντα τρία (63)!

Οι Γερμανοί κατακτητές πήραν τα 70% των ελληνικών παντός είδους αυτοκινήτων και κατέστρεψαν το οδικό δίκτυο της χώρας.

Οι Γερμανοί κατακτητές ισοπέδωσαν τελείως εκατό χιλιάδες σπίτια (100.000) και μισογκρέμισαν άλλες πενήντα χιλιάδες (50.000).

Κατέστρεψαν οι βάρβαροι Γερμαναράδες τις μεγαλύτερες λιμενικές εγκαταστάσεις της Ελλάδος, ακόμη και τη διώρυγα της Κορίνθου.

Άρπαξαν οι βάνδαλοι του Βερολίνου το 73% των πλοίων της εμπορικής και επιβατικής ναυτιλίας της χώρας

Σύμφωνα με τις στατιστικές του ΟΗΕ, η Γερμανία είχε υποστεί σε σχέση με το ετήσιο εισόδημά της ζημιές από τον πόλεμο της τάξεως του 135% και η Ελλάδα της τάξεως του 170%.

Η κατεστραμμένη, δηλαδή, Γερμανία ήταν σε πολύ καλύτερη κατάσταση από την Ελλάδα μόλις τελείωσε ο πόλεμος.

Στην διάσκεψη των Παρισίων, που πραγματοποιήθηκε αμέσως μετά το τέλος του πολέμου, οι εκπρόσωποι των «νικητριών» χωρών υπολόγισαν και καθόρισαν το ύψος των ζημιών που προκάλεσαν τα χιτλερικά στρατεύματα κατοχής στην Ελλάδα σε δεκατέσσερα δισεκατομμύρια δολάρια, με αγοραστική αξία του 1938!

Αυτά δεν τα απεφάσισε κάποιο πρωτοδικείο Χαλκίδος, κάποιο κακουργοδικείο Λαρίσης, κάποιο λαϊκό δικαστήριο Γρεβενών, αλλά το ανώτατο διεθνές νομικό όργανο του κόσμου, η διάσκεψη των Παρισίων, ό,τι δηλαδή επισημότερο μπορούσε να υπάρξει.
Με βάση, άλλωστε τις αποφάσεις της διεθνούς διάσκεψης Παρισίων η Γερμανία εξόφλησε τις υποχρεώσεις της προς όλες τις χώρες που κατέστρεψε, πλην της Ελλάδος”.  

ΕΡΕΥΝΑ: Δημήτρης Νατσιός

Αποτέλεσμα εικόνας για Γερμανική κατοχή πείνα

Αποτέλεσμα εικόνας για Γερμανική κατοχή πείνα

Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2016

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΑΞΕΩΝ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΙΛΚΙΣ

Το Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης μας επισκέφτηκαν τα τρία τμήματα της Γ΄ τάξης και τα δύο της Δ΄ τάξης κατά τον μήνα Οκτώβριο, στα πλαίσια υλοποίησης προγραμμάτων που διοργανώνουν οι αρχαιολόγοι του Μουσείου.




Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2016

3η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΗΜΕΡΑ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

Τη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2016 υλοποιήθηκαν στο σχολείο μας δράσεις στα πλαίσια της 3ης Πανελλήνιας Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού με θέμα: «Νιώσε τη  χαρά  της  άθλησης  χωρίς το άγχος της  νίκης και το φόβο της αποτυχίας: Αθλητισμός- Δικαίωμα για όλους».

Πραγματοποιήθηκαν αθλητικές δραστηριότητες, προβολές ταινιών και έγινε συζήτηση στην κάθε τάξη σχετική με το θέμα.








Δευτέρα 13 Ιουνίου 2016

ΕΚΘΕΣΗ ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΗΣ ΚΟΥΚΛΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΛΥΚΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΚΙΛΚΙΣ

Την έκθεση χειροποίητης κούκλας του Λυκείου Ελληνίδων Κιλκίς επισκέφτηκαν πρόσφατα οι μαθητές και οι μαθήτριες των τάξεων Α2 και Β2.



Τρίτη 7 Ιουνίου 2016

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΥ ΣΤΗΝ Α2 ΤΑΞΗ

Μελισσοκόμος επισκέφθηκε το Α2 μετά από πρόσκληση, στα πλαίσια της Ευέλικτης Ζώνης "Γνωριμία με τα επαγγέλματα". Τα παιδιά είδαν από κοντά μια κυψέλη (χωρίς τις μέλισσες φυσικά) και ενημερώθηκαν για τον τρόπο με τον οποίο παράγεται το πολύτιμό μας μέλι.


Τρίτη 24 Μαΐου 2016

19Η ΜΑΪΟΥ, ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ

Με αφορμή την ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, οι μαθητές της Β2 τάξης του 4ου δημοτικού σχολείου Κιλκίς πραγματοποίησαν μια σειρά από εκδηλώσεις.

 Στις 10 Μαΐου και σε συνεργασία με μαθητές του 2ου Δημ.Σχολείου και τον Πολιτιστικό Σύλλογο <<Μωμόγεροι>> του Αγίου Μάρκου Κιλκίς, παρουσίασαν ποιήματα, τραγούδια και δρώμενα σχετικά με το γεγονός, στο συνεδριακό κέντρο του δήμου Κιλκίς. Στις 19 Μαΐου το αφιέρωμα συνεχίστηκε με έκθεση βιβλίου και φωτογραφικού υλικού στο χώρο του σχολείου, με απαγγελίες ποιημάτων, τραγουδιών και χορού. Την εκδήλωση παρακολούθησαν οι μαθητές του 4ου Δημοτικού Σχολείου αλλά και ο Σύλλογος Διδασκόντων, ενώ μουσικά την πλαισίωσε ο λυράρης κ. Γρηγόρης  Αμοιρίδης.






ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΤΑΞΕΩΝ Α1 ΚΑΙ Α2 ΣΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ ΤΟΥ ΦΩΤΙΑΔΗ ΣΤΗΝ ΕΥΚΑΡΠΙΑ ΚΙΛΚΙΣ

Στα πλαίσια της Ευέλικτης Ζώνης, οι μαθητές και οι μαθήτριες των δύο τμημάτων της Α΄ τάξης επισκέφτηκαν τον φούρνο του κ. Φωτιάδη που βρίσκεται στην Ευκαρπία του Κιλκίς.

Τα παιδιά γνώρισαν από κοντά το επάγγελμα του φούρναρη. Είδαν πώς φτιάχνεται το ψωμί, το κουλούρι και το τσουρέκι με το χέρι, αλλά και με τις μηχανές. Ζύμωσαν, έπλασαν, έψησαν και έφαγαν τσουρεκάκια.





Σάββατο 21 Μαΐου 2016

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΣΤ΄ ΤΑΞΗΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΑΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Στις 16 Μαΐου 2016  οι μαθητές και οι μαθήτριες της ΣΤ΄ τάξης του Σχολείου μας επισκέφτηκαν τη Βουλή των Ελλήνων. Η ξεναγός της Βουλής μίλησε στα παιδιά για την ιστορία του κτηρίου και τη λειτουργία του κοινοβουλίου, ενώ προβλήθηκε ένα πολύ ενδιαφέρον βίντεο με όλες αυτές τις πληροφορίες. Η ξενάγηση συνεχίστηκε στην αίθουσα της ολομέλειας και ολοκληρώθηκε με τις καθιερωμένες αναμνηστικές φωτογραφίες.


Η εκπαιδευτική εκδρομή στην Αθήνα, εκτός από την επίσκεψη στη Βουλή, περιελάμβανε επίσκεψη στο Ζάππειο Μέγαρο, στις Στήλες (ή στους Στύλους) του Ολυμπίου Διός, στην Πύλη του Αδριανού, στη Ρωμαϊκή Αγορά, στο Μοναστηράκι, στο Μουσείο της Ακρόπολης, στην Ακρόπολη, στο Παναθηναϊκό Στάδιο (Καλλιμάρμαρο) και στο Αττικό Πάρκο.







Ψηφιακή αναδημιουργία του Παρθενώνα



Τι να πρωτοθαυμάσει κανείς από αυτό το αρχιτεκτονικό αριστούργημα που ονομάζεται Παρθενώνας! Όλα μελετήθηκαν και στην παραμικρότερη λεπτομέρειά τους. Επειδή το μάτι του ανθρώπου ξεγελιέται και τις μεγάλες ευθείες τις βλέπει στη μέση τους να καμπυλώνουν, οι σπουδαίοι Αθηναίοι αρχιτέκτονες χρησιμοποίησαν ελαφρές καμπύλες, ώστε στο μάτι να φαίνονται ευθείες. Οι κολώνες έγερναν ελαφρά προς τα μέσα για να οδηγούν το βλέμμα ψηλά. Αυτό το μεγάλο κτίριο το χαρακτήριζε η απλότητα, η σοβαρότητα, η επιβλητικότητα, αλλά και η χάρη. Οι εκατοντάδες τόνοι από μάρμαρο, θα 'λεγε κανείς ότι δεν του έδωσαν την αίσθηση του όγκου και του βάρους. Ταίριαζε απόλυτα στο γυμνό βράχο της Ακρόπολης, αλλά και σε όλο το περιβάλλον της Αθήνας και ήταν ορατή από παντού.

Δείτε δύο εξαιρετικά βίντεο που που δείχνουν πώς κατασκευάστηκε ο Παρθενώνας.

Βίντεο 1



Βίντεο 2




Ο βομβαρδισμός του Παρθενώνα από τους Βενετούς


Κατά την πολιορκία της Αθήνας το 1687, ο  Φ. Μοροζίνι, επικεφαλής των βενετσιάνικων στρατευμάτων,  διέταξε τον βομβαρδισμό του Παρθενώνα. Οι Τούρκοι χρησιμοποιούσαν τον Ιερό Βράχο ως μπαρουταποθήκη και ο Μοροζίνι παραβλέποντας την ανεκτίμητη αξία των μνημείων έδωσε την εντολή στα κανόνια του που είχαν στηθεί στο Λόφο των Μουσών για τον βομβαρδισμό στις 26 Σεπτεμβρίου του 1687.

Μια "τυχαία βολή", όπως την αποκάλεσε ο ίδιος αργότερα προς την κυβέρνηση της Βενετίας, είχε ως αποτέλεσμα να ανατιναχτεί η τουρκική πυριτιδαποθήκη και μαζί της, τμήμα του Παρθενώνα. Αυτόπτης μάρτυρας στην καταστροφή ήταν ο Σουηδός ναύαρχος Ότο Βίλχελμ Κένιγκσμαρκ, ακόλουθος του οποίου θα έγραφε λίγο αργότερο πως "η εξοχότητά του απογοητεύτηκε όταν είδε την καταστροφή αυτού του όμορφου ναού που έστεκε εκεί για περισσότερα από 2,000 χρόνια". Λίγες ημέρες αργότερα, στρατιώτες του Μοροζίνι, επιχείρησαν να αποκαθηλώσουν (ενδεχομένως μετά από εντολή του στρατηγού τους) τμήμα από τη δυτική πλευρά του ναού, στο οποίο απεικονίζονταν τα άλογα της Αθηνάς. Κατά τη διαδικασία και προφανώς λόγω κάποιων αδέξιων χειρισμών το τμήμα αποσπάστηκε και έπεσε στο έδαφος όπου και θρυμματίστηκε.

Ο λόρδος Έλγιν θα "ολοκλήρωνε" το έργο που ξεκίνησαν οι Βενετσιάνοι 110 χρόνια αργότερα.



ΕΝΑΣ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑΣ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ


Ο Παρθενώνας είναι ένα αρχιτεκτονικό θαύμα παγκόσμιας εμβέλειας. Και αυτό εξηγεί ότι στην πόλη Νάσβιλ του Τενεσί χτίστηκε ένας νέος Παρθενώνας, πιστό αντίγραφο του δικού μας, τόσο σε διαστάσεις όσο και σε αναπαράσταση.





Τα γύψινα αντίγραφα είναι εκμαγεία από τα αρχικά γλυπτά, που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο.

Παρθενώνας-Nashville-3

Ο αμερικανικός Παρθενώνας χτίστηκε το 1897 και στεγάζει το Μουσείο Τεχνών του Nashville. Σε αυτό το μουσείο βρίσκονται 63 πίνακες ζωγραφικής Αμερικανών καλλιτεχνών του 19ου και 20ου αιώνα, που είναι δωρεά του James Cowan.


Σάββατο 23 Απριλίου 2016

ΤΑ ΚΑΛΑΝΤΑ ΤΟΥ ΛΑΖΑΡΟΥ ΕΙΠΑΝ ΣΤΟΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΜΑΘΗΤΡΙΕΣ ΤΗΣ Α΄2 ΤΑΞΗΣ

Μια ευχάριστη έκπληξη στον διευθυντή του σχολείου κ. Ιωάννη Δούνα επιφύλαξαν οι μαθητές και οι μαθήτριες της Α΄2 τάξης, που τον επισκέφτηκαν στο γραφείο του για να του πουν τα Κάλαντα του Λαζάρου.




ΤΟ ΕΘΙΜΟ


Το Σάββατο του Λαζάρου (το Σάββατο πριν από την Κυριακή των Βαΐων) τα παιδιά γυρίζουν τα σπίτια και τραγουδούν τα ειδικά κάλαντα (Λαζαρικά) σε διάφορες παραλλαγές, που εξιστορούν την «εκ νεκρών έγερση» του Λαζάρου. Τελειώνοντας το τραγούδι τους τα Λαζαράκια, όπως αποκαλούνται οι καλαντιστές της ημέρας, συνεχίζουν με ευχετικούς και επαινετικούς στίχους για το σπίτι και δέχονται ως φιλοδώρημα αυγά που τα τοποθετούν σ’ ένα στολισμένο καλαθάκι (σε κάποιες περιοχές φρούτα ή χρήματα). Τον Λάζαρο τραγουδούν κυρίως κορίτσια σχολικής ηλικίας, τα οποία αποκαλούνται λαζαρίνες, λαζαρίτσες, λαζαρούδισσες κά. 

Γενικότερα, το Σάββατο του Λαζάρου λαμβάνει χαρούμενο χαρακτήρα, καθώς η έγερση του Λαζάρου προαναγγέλλει την Ανάσταση του Χριστού.

Τρίτη 12 Απριλίου 2016

ΠΟΝΤΙΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΡΟΜΗΛΙΑ ΤΟΥ ΚΙΛΚΙΣ ΧΟΡΕΨΑΝ ΣΕ ΑΓΩΝΑ ΜΠΑΣΚΕΤ ΤΟΥ NBA ΚΑΙ ΜΑΣ ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΑΝ

Στον αγώνα μπάσκετ μεταξύ της Νέας Φιλαδέλφειας και της Νέας Υόρκης, την παράσταση έκλεψε η ποντιακή λύρα και τα Ελληνόπουλα από την Κορομηλιά Κιλκίς.

10 Απριλίου στις ΗΠΑ είναι η ημέρα της Ελληνικής κληρονομιάς και γι’ αυτόν τον λόγο το παραδοσιακό συγκρότημα ανέλαβε να «διασκεδάσει» τους θεατές στο ημίχρονο ξεσηκώνοντας τον κόσμο που βρέθηκε στο γήπεδο και εισπράττοντας το θερμό τους χειροκρότημα.

Δευτέρα 11 Απριλίου 2016

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ

Την Παρασκευή 8 Απριλίου 2016 επισκέφθηκαν το σχολείο μας συνεργάτες της Μακεδονικής Καλλιτεχνικής Εταιρίας "Τέχνη" Κιλκίς και ενημέρωσαν τους μαθητές και τις μαθήτριες των τμημάτων Α1, Α2, Β3 και Γ2 για την κεραμική τέχνη.

 Μετά την ενημέρωση οι μαθητές και οι μαθήτριες δημιούργησαν κατασκευές με πηλό.